Müəyyən
olunmuşdur ki, yerkökü qan yaratmaq, orqanizmi qüvvətləndirmək kimi
xüsusiyyətlərə malikdir. Qan azlığı zamanı səhər günorta və axşam təzə
çəkilmiş yerkökü şirəsi içmək və ya rəndələnmiş şəkildə yemək lazımdır. Mədə və bağırsaq qanamalarında çox faydalı olan yerkökü qaraciyər üçün də çox xeyirlidir.
A
vitamini ilə zəngin olan yerkökü dəriyə təravətlilik verməklə yanaşı
həm ürək həm də göz xəstəliklərinə faydalıdır. Onun tərkibində olan
beta-karotenin gözləri yaşlılığın gətirdiyi görmə zəifliyindən qoruyur
və immunitet sistemini qüvvətləndirir.
100 qr. təzə yerkökünün
tərkibində olanlar: 30-42 kalori; 1,1 qr.. zülal; 9,7 qr. karbohidrat; 0
xolesterol; 0,2 qr. yağ; 36 mqr. fosfor; 37 mqr. kalsium; 0,7 mqr.
dəmir; 23 mqr. maqnezium; A, B1, B2, B3, B6, c və E vitaminləri
Sağlamlığımıza faydaları:
Ürəyin dostu da olan kök, qandakı xolesterol səviyyəsini aşağı salır.
Kök yemək orqanizmi bir sıra qida zəhərlənmələrindən qoruyur.
Çiy yaxud bişmiş halda yeyilən kök uşaqlarda boy artımını inkişafına kömək edir.
Mədə-bağırsaq xəstəliklərinə faydalı olan olan kök həzmi asanlaşdırır.
Vitaminlərlə zəngin olan kökü əsasən çiy və qabıqlı şəkildə yemək lazımdır.