|
Amerika Pediatriya Akademiyası xüsusilə uşaqlar üçün təhlükəli ola biləcək 30 yeməyi açıqlayıb:
1.
SOSİSKA: Akademiya 10 yaşından kiçik uşaqlardakı boğulma hadisələrinin
17 faizinin sosiskadan qaynaqlandığını, sosiskalı buterbrodun
xəbərdarlıqla satılması lazım olduğunu söyləyir.
2. FUGU BALIĞI:
Kağız qədər incə dilimlər halında satılan fugu balığında tetrodoksin
adlı, olduqca təsirli bir zəhər var. Bu balığı bişirən aşbazlar xüsusi
təhsil alırlar.
3. ACKEE MEYVƏSİ: Qərbi Afrika və Yamaikada
yetişən meyvə kəsildikdən sonra qabığının qırmızıya dönməsi
gözlənilməzsə, koma və ya ölümə yol aça bilir.
5. GÖYƏRTİLƏR: İspanaq, roka, kahı, kələm, buruq salat kimi göyərtilərin yaxşı yuyulmaması bağırsaq bakteriyalarına yol açır.
6. IŞGIN: Bu Asiya mənşəli bitkidən çox istehlak edildiyində bitkidəki toksinlər zəhərlənməyə gətirib çıxarır.
7.
TON BALIĞI: Dünyanın ən çox istehlak edilən balıqlarından olmasına
baxmayaraq çox yeyən zaman sinir sisteminə zərər verərək ürək
xəstəlikləri riskini artırır.
8. MANYOK: Nişastası edilən bu köklü bitki də əgər doğru istehlak edilməzsə, zəhərlənmə riski yaradır.
9. QƏHVƏ: Bu bitki infarkta gətirib çıxarmaqla yanaşı, uyğunlaşmaya çətinliyi və dişlərdə saralmağa gətirib çıxarır.
10. GÖBƏLƏK: Zəhərlənmələrə və hətta halüsinasyonlara səbəb olur.
11.
KARTOF QIZARTMASI: Kartof kızartmsının içində yüksək nisbətdə olan
akrilamid maddəsi səbəbiylə uzun müddət istehlak edilsə, damar sərtliyi,
köklük və xərçəngə səbəb ola bilir.
12. HAMBURGER: Ən zərərli yağ növü olan trans yağlayarın istifadəsi səbəbiylə ürək xəstəlikləri meydana gəlir.
13. SPİRTLİ İÇKİ: Spirt istifadəsi beyin və sinir sistemini mənfi yöndə təsir edir.
14. ÜZÜM: Şəkər nisbəti yüksək olan üzüm diabetli kəslər üçün zərərlidir.
15. SOSİSKA, KOLBASA: İçində natrium nitrit olan kolbasa və sosiskanın istehlak edilməsi xərçəngə səbəb olur.
16. ŞOKOLAD: Yüksək nisbətdəki kakao, şəkər və qatqı maddələrini içində saxlayan şokolad qandakı xolesterol miqdarını yüksəldir.
17.
CİPS: Cips yemək yağ içməkdən fərqsiz deyən mütəxəssislər, xərçəngdən
şişmanlığa, diabetdən Alzheymerə qədər bir çox xəstəliyə səbəb olduğunu
vurğulayır.
18. DONDURMA: Asan xarab olma xüsusiyyətinə sahib
olan dondurmanın içindəki maddələrin pozulma səbəbiylə ortaya çıxması
bağırsaq xəstəliklərinə gətirib çıxarır.
19. TURŞULU İÇKİ: İçərisində turşu saxlayan bu içkilər mədə və bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur.
20. XƏMİR YEMƏKLƏR: Bu cür yeməklər xolesterol tarazlığını pozur.
21.
DONDURULMUŞ QİDA: Bu cür qidaların dondurulma əsnasında zərərli
orqanizmlərin törəməsindən ötəri mədə və bağırsaq xəstəlikləri meydana
gəlir.
22. HAZIR ŞORBA: Toz halına gətirilmiş, dəfələrlə icra
olunmuş, içində çox- çox əlavə maddələr olan hazır şorbalar xərçəngə
səbəb olur.
24. RUS SALATI: İçində olan mayonezin turşu (sirkə və
ya limon suyu) istifadə edilərək yeyilməsi qida qaynaqlı xəstəliklərə
səbəb olur.
25. MAKARON: Xəmirdən hazırlanan makaronun çox istehlak edilməsi mədə xəstəliklərinə səbəb olur.
26. TORT: Tortların içində çox miqdarda olan şəkər, yağ, un kimi maddələr mədə xəstəliklərinə gətirib çıxarır.
27.
PARTLAMIŞ QARĞIDALI: Aparilan araşdırmada partlamış qarğıdalının kalori
və yüksək nisbətdə doymuş yağ ehtiva etdiyi ortaya çıxıb.
28.
BOYALI ŞƏKƏR: İçində boya tərkibli kimyəvi maddələri saxlayan şəkərlər
diş çürüməsi başda olmaq üzrə, şişmanlıq, diabet, ürək və dövran
xəstəlikləri, xərçəng, təzyiq, iflic, xora, astma, romatizm, xroniki
yorğunluq sindromu və sümük əriməsinə səbəb olur.
29. QABIQLI DƏNİZ MƏHSULLARI: Doğru şəkildə təmizlənməyən qabıqlı dəniz məhsulları bağırsaq xəstəliklərinə səbəb olur.
30. ÇİY YUMURTA: İçində olan zərərli salmonella mikrobu səbəbiylə xəstəliklərə gətirib çıxarır.
| |