Ərzaqlar: 2 kilo yarım-3 kiloluq bütöv ördək Xörək duzu və təzə döyülmüş qara istiot
Ətin üzərinə çəkiləcək şirə üçün: ¼ fincan yüngül tamlı bal ¼ fincan narşərab 2 xörək qaşığı təzə sıxılmış portağal şirəsi (suyu)
Bəzəmək üçün: 1 portağal,1 limon – hər ikisi 8 hissəyə bölünür. Zövqə görə doğranmış cəfəri.
Ördəyin Hazırlanması:
Soba 150C dərəcə tempraturda qızdırılır. Ətin boğaz,pətənək,ürəyi
çıxarılır, qarın boşluğu tamamilə təmizlənir. Boğaz hissədə artıq qalan
dəri bıçaqla kəsilib atılır. Təmizlənmiş ördək soyuq suda yuyulur,həm
iç,həm də bayır tərəfdən yaxşıca qurudulur. İti bıçaqla döş hissəsindəki
dəri bütünlüklə paxlava naxışı kimi kəsilir. Elə etmək lazımdır ki ət
kəsilməsin. Bıçağın ucu ilə dəri, xüsusi ilə də yağlı hissələrdən
deşilir (bu bişərkən dərinin yağının süzülməsinə imkan yaradır). Ətin
içinə və bayırına duz,istiot vurulur. Ördəyin ayaqları mətbəx vişi
(möhkəm ip) ilə birləşdirlib bağlanır,qanadlar isə ördəyin arxasına
qatlanır.
Qızardılması:
Ördəyin sinə hissəsi yuxarı olmaqla dərin tavaya (tava dəsti şəkildə
kimi kimi olmalıdır ki,qızararkən yağ dəmir içlikdən altdakı tavanın
içinə süzülsün) yerləşdilir. Sobaya qoyulub bir saat qızardılır. Sonra
sobadan çıxarılır, iti bıçaqla sinə üzərindəkı dəri və bud ətrafında
yağlı hissələr deşilir. Ördək sinəsi üstə tavaya çevrilərək qoyulur,
1saatdan çox bu vəziyyətdə qızardılır. Lazım gələrsə tavaya toplanmış
yağ qaşıqla yığılır. Sonra ördək arxası üstə çevrilir , yenə bıçaqla
müxtəlif yerlərdən deşilir,daha 1 saat qızardılmağa qoyulur. Yenidən
sobadan çıxarılır,üzəri bıçaqla deşirlir,sinəsi üstdə tavaya qoyulur.
Ördək bütünlüklə bişənə və dəri altındakı yağ tam əriyənədək təxminən 1
saatdan artıq qızardılır. ( Bütövlükdə ördək təxminən 4 saat
qızardılmalıdır.)
Şirənin hazırlanması:
Bal, narşərab, portağal şirəsi balaca qazana tökülüb qaynadılır. Vam
odda qatılaşana və sirop halına düşənəcən,təxminən 5 dəqiqə bişirlir.
Ördək
bişdikdən sonra sobanın tempraturu 205C dərəcəyə qaldırılır. Ördəyin ön
(sinə) hissəsi yuxarı vəziyyətdə olmaqla 10 dəqiqə qızardılaraq
bişirilir. Sonra üzərinə hazırlanmış şirədən bir qədər çəkilir, dəri
xırçıldayana və qızılı qəhvəyi rəng alanadək daha 5 dəqiqə sobada
qızardılır. Bu zaman diqqət yetirmək lazımdır ki,ət qızararkən şirə
yanmasın. Sobadan çıxarıldıqdan sonra qızarmış ördəyi 10 dəqiqə bir
kənara qoymaq lazımdır.
Meyvələrin bişirilməsi:
Ayrıca tava orta oddakı tempraturda qızdırılır. Doğranmış portağal və
limon dilimləri şirənin artıq qalan hissəsinə batırılır,şirələnir və
tavaya qoyulub hər iki üzü karamel rəngi alanadək,təxminən 3dəqiqə,
bişirilir.
Süfrəyə vermək üçün hazır ördək qızartması böyük dayaz
boşqaba qoyulur,ətrafı şirədə bişmiş portağal və limon, zövqə görə
cəfəri ilə bəzədilir.